Гражданската активност се изразява на етапи и цикли през годините, натрупва

...
Гражданската активност се изразява на етапи и цикли през годините, натрупва
Коментари Харесай

Тачев: ГЕРБ развали правителството, ПП ще трябва да обяснява

Гражданската интензивност се показва на стадии и цикли през годините, натрупва се и в един миг избива. Това сподели пред БНР Светлин Тачев от " Галъп ", създател на книгата " Новият преход. Как митингите трансформират демокрацията ".

Гражданската интензивност се покачва, когато има нови политически субекти, уточни той.

Изхабяването както на политическите обединения, по този начин и на гражданската енергия през 2023 година са отбелязали своя лимит, когато се е стигнало до колаборация на съперничещи си политически сили, счита Тачев.

" С ръководството на сглобката първо беше легитимиран Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който на процедура беше изолиран. С ръководството на сглобката, малко или доста, и, и бяха реанимирани. ПП-ДБ сложиха сами себе си в обстановка на взаимозависимост от тях. "

Промените в Конституцията не бяха огледани задоволително, в този момент влизаме в ситуация да вършим кръпки на кръпките, разяснява социологът в предаването " Преди всички ".

" Оказа се, че тези промени са конюнктурни и едно недоносче. "

Запитан добре ли е изборите да са 2 в 1 – парламентарни и европейски, Тачев посочи, че ако не са 2 в 1, изборната интензивност би била много по-ниска. Ако изборите са 2 в 1, ще се вдигне интензивността и за евровота и това е много по-добър вид поради гражданската отмалялост, добави той.

Основните договарящи за предстоящ кабинет най-вероятно ще бъдат и ПП-ДБ, направи прогноза Тачев. ГЕРБ- скапаха държавното управление, а Политическа партия, които ще са в по-лоша позиция, ще би трябвало да обясняват на гласоподавателите си, посочи той.

В хипотезите за делене на Политическа партия и Демократична България той вижда " опит на да вбият чеп сред двете обединения, с цел да ги отслабят ". По думите му, в предизборния интервал досегашните сътрудници в ръководството ще се нападат, само че не до степен, която би затруднила договарянията по-късно.  към този момент доста мъчно може да бъде отстранена в последващо болшинство, изрази мнение социологът.

Ситуацията, в която се намираме, е " рецесия без рецесия ", заключи той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР